Projekt megnevezése:

Acsalag község polgármesteri hivatalának energetikai korszerűsítése

Projekt azonosító száma:

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00026

Kedvezményezett:

Acsalag Községi Önkormányzat

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

16 180 568 Ft

A finanszírozás típusa:

Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja:

2017. október 1.

A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja:

2019. szeptember 30.

Projekt bemutatása

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK ACSALAG KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK ÉPÜLETÉT

Acsalag község önkormányzati tulajdonú épületének energetikai korszerűsítésére több mint 16 millió forintos európai uniós támogatást nyert. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

A fejlesztés során a település polgármesteri hivatalának épülete kerül korszerűsítésre. A 16,2 millió forintos beruházásnak köszönhetően Acsalag Községi Önkormányzat az épület fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A Támogatási Szerződés megkötése megtörtént, a kivitelezés hamarosan elkezdődik, így már jövő év végétől az európai uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézménnyel fog gazdagodni a Község.

A projekt célja az épület hőtechnikai adottságainak javítása, valamint hőveszteségeinek csökkentése, így ennek érdekében a pályázat keretében az épület hőszigetelésének és nyílászáróinak korszerűsítése és kondenzációs kazán beépítése valósul meg.

Acsalag Községi Önkormányzatnak célja, hogy az uniós támogatásból finanszírozott középület korszerűsítése révén, a településképi megújulás mellett jelentős vásárolt energiahordozó-költség megtakarítás legyen elérhető a települési önkormányzat éves költségvetésében. A beruházásnak köszönhetően az energetikai megtakarítás jelentős károsanyag-kibocsátás csökkenést is eredményez, továbbá növekszik a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya is.

A projekt hosszú távú közvetett hatása, hogy a településképet meghatározó épület homlokzati felújítása fenntartható módon megvalósul. A település költségvetésében az energetikai megtakarítás révén költségvetési forrás szabadul fel, amit egyéb közösségi célú fejlesztésekre fordíthat. További közvetett eredmény, hogy a települési önkormányzat példát tud mutatni a településen élőknek a fenntartható, megújuló energiaforrásokra épülő működés terén, ezáltal segíti a jó gyakorlatok elterjedését, ami további fosszilis energiafelhasználás és károsanyag kibocsátás csökkenést eredményez.

A kivitelezés jelenleg 50%-os készültségben van. A beruházás várhatóan 2018. szeptember 30-ig befejeződik.

A beruházás munkálatai 2018. június 25-én befejeződtek.